Újkígyós

Újkígyós az Alföld tiszántúli területének délkeleti részén fekszik a Körösök és a Maros között, Békéscsabától délnyugatra. A település lakossága 2007-ben 5708 fő, így a második legnagyobb nagyközség Békés megyében.
Alapítója gróf Wenckheim József Antal, aki 1815-ben Szeged környékéről 100 dohánykertész családot telepített ide. A település igen gyorsan növekedett, sorsa a mezőgazdasággal kapcsolódott össze.
1950-ben vált külön Szabadkígyóstól, 1970-től pedig nagyközségi rangot kapott. Ám nem csak a népessége növekedett, hanem kiépültek az intézményei és infrastruktúrája, fejlődött a gazdasága.
Míg az 1980-as évektől az egész megyében a természetes fogyás volt jellemző, addig Újkígyós a Békéscsabáról és Gyuláról kiköltözők kedvenc célpontjává vált.

Napjainkban a helyben foglalkoztatottak száma szerint a leghangsúlyosabb a szolgáltatói szektor (543 fő), melyet az ipar, építőipar (426 fő), majd a mezőgazdaság (362 fő) követ. Ipari üzemei közül kiemelkedik az ÚFA Bt. -közel 300 főnek ad munkát-, az Ergomat Bt., a Furnér-Pack Kft....

A nagyközség azon hazai települések közé tartozik, ahol a közműhálózatok kiépítése teljes. A burkolt utak aránya 92 %, és fontos a szélessávú internet-hálózat kiépítése, amely egy mikrotérségi együttműködés keretében valósult meg.

A 2001-ben átadott korszerű felszereltségű általános iskola 18 osztállyal működik. Két óvoda várja a gyerekeket, melyek közül az egyik bölcsődés csoportot is indít. Újkígyós kulturális életének fontos tényezője az 1991-ben alapított Ipolyi Arnold Népfőiskola, amelynek egyik feladata a hagyományos kismesterségek továbbadása. A település torna csarnoka neves sportversenyek színteréül szolgál, továbbá NB II.-s női és férfi kézilabda csapattal büszkélkedhet.

A jövőre nézve az Önkormányzat egy urbánus központi tér létrehozását tűzte ki célul, illetve a település alatti 90-95 °C-os termálvíz fűtési célú felhasználását.