Kultúra

A kulturális élet központja a megyeszékhelyi adottságaiból kifolyólag Békéscsaba.

Nem túlzás azt mondani, hogy nemzetközi hírű a város színháza, az impozáns épületben, a város szívében helyet foglaló Jókai Színház, ahol rendkívül sokféle előadást igyekeznek műsorra tűzni, hogy mindenki kiválogathassa a neki legjobban tetsző darabot a kisgyermektől elkezdve a nyugdíjas korúig.
A Békés Megyei Könyvtár nagyon szép környezetben, a Élővíz-csatorna partján, a vasárnapi nap kivételével, minden napos nyitva tartással várja az oda látogatókat.

A könyvtár méltán kapta meg a megyei rangot, hiszen rendkívül sokszínű és tartalmas a kínálata: folyóiratok, napi-,heti-és havilapok, teljes körű gyermek-és felnőtt könyvtár, zenei könyvtár zenehallgatási lehetőséggel, internet hozzáférés, időszaki kiállítások, felolvasóestek, könyvbemutatók és rendszeres kulturális programok várják a művelődni és kikapcsolódni vágyókat.

Aki pedig a mozit jobban kedveli, mint a színházat, annak is több választási lehetősége van. A Csaba Centerben működő moziban egyszerre több film közül is lehet választani, de aki valami másra vágyik, annak a Pósteleken működő autósmozit kell meglátogatnia.
Koncerteket, utazó színházi esteket, szakköröket és időszaki kiállításokat rendszeresen szerveznek a békéscsabai Ifiházba, amely a Megyei Könyvtár mellett található.

Békéscsaba büszkesége a Munkácsy Mihály Múzeum, ahol állandó Munkácsy- és egyéb időszaki kiállításokkal, gyermekrajz-kiállításokkal várják az érdeklődőket.
A békési úti Közösségi Házban tájjellegű kiállításokkal és mesedélutánokkal várják elsősorban hétvégén a kisgyermekeket és a kikapcsolódni vágyókat.

Egyéb kulturális eseményekről, koncertekről, jegyelővételekről szíves tájékoztatást adnak a Tourinform irodában vagy a Diáktanyán.