Korhelyleves (10 főre)

Hozzávalók:

20 - 30 dkg zsírszalonna (+ kenyér, a tepertőhöz)

2 - 3 fej vöröshagyma, 2-3 gerezd foghagyma

1,5  kg káposzta

¾ kg karaj (személyenként  kb. 5-10 dkg, [vagy amennyi jut])

30 - 40 dkg füstölt oldalas vagy bármi füstölt hús

Kolbász (lángolt, paraszt stb.) dupla annyi mint a hús

1 db füstölt nyelv

1 bögre rizs (hosszú szemű)

2 - 3 db kis tejföl, vagy 1 db nagy

1  zacskó (25 – 30 dl) tejszín

1 tasak (50 gr) szárított gomba (vargánya vagy tinórú)

Fűszerek

  • paprika
  • őrölt bors (durva)
  • 4-5 db babérlevél
  • majoránna
  • tárkony

 

Elkészítése:

A kakastaréjszerűen felvágott zsírszalonnát zsírjára (bográcsban vagy fazékban) kisütni.

[A kisült zsírszalonnát (töpörtyűt) kiszedni, és előételként pirítós kenyérrel befalatozni, miközben, és utána jó hideg sert inni, és közben jó zenét hallgatni.]

A hagymát (kiskockára szeletelve) a foghagymát (széttörve) beletenni az edénybe (az egészet enyhén megsózva) megfonnyasztani. Akkor jó, ha átlátszó lesz a hagyma, ekkor enyhén barnás színű lesz. (Vagy ha a fakanállal kettétöröd a sült hagymát, és akkor nem roppan.)

[Ebből is lehet csócsálni a töpörtyűs pirítós kenyérhez.]

A húst (karajt) vékony csíkokra vágni (3-4 cm hosszú, 5-6 mm vastag). Ezt megkapatni a dinsztelt hagymával együtt az edényben (ez kb. 10 perc).

Az edényt leszedni a tűzről, a piros paprikát hozzáadni, és összekavarni.

[Ha nem veszed le az edényt a tűzről, akkor oda éghet a paprika, és így keserű lesz az étel]

Káposztát átmosni (a levét elrakni, a későbbi savanyításhoz) és a káposztát hozzáadni a fazékba, kavargatva félig megfőzni.

Közben a füstölt húst, a karikára vágott füstölt nyelvet és a fűszereket (babérlevél, bors, majoránna, tárkony), valamint a rizst is hozzáadni, és majdnem készre főzni.

Mikor majdnem kész, először a gombát, majd a karikára vágott kolbászt hozzáadni.

     [A szárított gombát nem kell előtte beáztatni]

A tejfölt és a tejszint összekavarni, a fazékban lévő lével lassan felöntve csomómentesen elkeverni, majd kavarás közben a fazékba önteni, és az egészet felrottyantani, illetve készre főzni, közben tetszés szerint sóval ízesíteni.

Szükség esetén (forrás közben) a félretett savanyú lével savanyítani.

 

Technikai eszközök (szabadban készítéshez)

Bogrács, (ha van: +Bográcsfedő), Bográcstartó állvány, Lángterelő, Fakanál

     1 db tányér + 1 db villa (kiszedni a forró tepertőt)

Fa hegyek a főzéshez, +Újságpapír (begyújtáshoz) + Gyufa

     (esetleg: Gázpalack, Gázrózsa, Gázkulcs)

Kés, Vágódeszka, Kötény, Törlő kendő (konyharuha)

Tálaláshoz: Tányérok, kanalak, szedőkanál, szalvéta

     Sör hegyek vagy bor (+ néhány db. Ásványvíz, + hozzá jégkocka)

Mosogatáshoz: Víz, mosogatóedény, mosogatószer, szivacs

    (Bográcsmosogatáshoz: Homok, Vim, Rongy vagy Szivacs)

Szemetes zsák

Zeneberendezés + CD hegyek